Koning Boudewijn Stichting

Gent: kwetsbare ouders van jonge kinderen krijgen opleiding tot kinderbegeleider

11.03.2021
Gent: kwetsbare ouders van jonge kinderen krijgen opleiding tot kinderbegeleider
Copyright foto : Stad Gent

Sinds 2018 zet Stad Gent in op ouders die het moeilijk hebben en biedt het hen de kans op duurzame tewerkstelling binnen de sector kinderopvang. Terwijl hun kind in de opvang verblijft krijgen kansarme ouders een kwalificerend traject om het certificaat kinderbegeleider baby’s en peuters te behalen en zo in de sector aan de slag te kunnen gaan.

Niet beroeps-actieven of werkzoekenden ouders in armoede krijgen dankzij Stad Gent en het Kinderarmoedefonds een traject op maat aangeboden om kinderbegeleider te worden, in samenwerking met Dienst Werk van de Stad Gent en het centrum voor volwassenonderwijs CVO Groeipunt. De kandidaat wordt hierin ondersteund door een jobcoach.

Het project focust niet enkel op een betere ontwikkeling van kinderen die in armoede opgroeien door kinderopvang maar pakt kinderarmoede ook aan via de ouders en hun tewerkstellingskansen. Het kwam in 2018 tot stand met de steun van het Kinderarmoedefonds en loopt tot 30 juni 2021.

En het resultaat mag er zijn! In 2021 zijn er reeds 2 ouders afgestudeerd waarvan een nu aan het werk en de tweede die in juni start. Er zijn ook nog 10 ouders in het traject die hun examens net achter de rug hebben en in juni 2021 studeren er nog een 6-tal af.

Na Gent en Oostende werden gelijkaardige projecten ook in Brussel, Menen, Sint-Truiden, Mechelen en Leuven gelanceerd.

Bekijk het resultaat in deze reportage op Euronews