Koning Boudewijn Stichting

Het DNA van Kinderarmoede

27.11.2023

De groeiende kinderarmoede laat weinigen onberoerd. Toch verzandt het debat over kwetsbare gezinnen vaak in dooddoeners en vooroordelen. Dit boek wil een bijdrage leveren om hieraan iets te doen. Bij het schrijven van dit boek speelde bij Noël Slangen (voorzitter Kinderarmoedefonds, algemeen directeur Pom Limburg en tevens Columnist) en Peter Adriaenssens (ere-voorzitter Kinderarmoedefonds en kinder- en jeugdpsychiater) – in samenwerking met Netwerk tegen Armoede - de bedenking dat het harde etiket ‘armoede’ voor kinderen en gezinnen een extra last is om te dragen.

Een last bovenop de beproevingen die in armoede leven al met zich meebrengen. Niemand staat graag onder het dak ‘armoede’. Geen mens verdient het om gereduceerd te worden tot het probleem waartegen hij vecht.

De wetenschap, waaruit zij hier ruim citeren, vertelt wat de gemiddelde impact van armoede is. Maar geen mens is hetzelfde. Onder ieder cijfer zit een diversiteit aan mensen en situaties, zowel gezinnen en kinderen voor wie de impact nog veel zwaarder weegt dan de cijfers zeggen, als anderen die er in gelijkaardige omstandigheden om diverse redenen in slagen om hun situatie ten goede te keren of te verlichten.

Beschikbaar vanaf 28/11/2023 via de betere boekhandel