Een leven in armoede is een leven onder hoogspanning. Dat is nog meer het geval voor alleenstaande ouders in armoede die werk, gezin en huishouden moeten zien te combineren. Met een flexibel en warm onthaal probeert het Inloopteam Nieuw Gent van i-mens hen aan een netwerk te helpen dat hen kan bijstaan wanneer het leven niet mee wil.
Jamila* rent de hele dag van hot naar her. Kinderen naar school brengen, werk, kinderen oppikken, snel boodschappen doen en dan naar huis om te koken, huiswerk te begeleiden, administratie op te volgen, te wassen en strijken en de kinderen op tijd in bed te krijgen. En de volgende dag opnieuw. “Het is soms uitputtend”, geeft ze zuchtend toe.
Bij Inloopteam Nieuw Gent, dat gezinnen in moeilijke omstandigheden ondersteunt in de opvoeding van hun jonge kinderen, weten ze hoe lastig het leven het maakt voor ouders als Jamila. Working poor, die ondanks hun baan nauwelijks of niet de eindjes aan elkaar knopen, en die het in dit stressvolle bestaan bovendien moeten zien te redden zonder partner.
“De ouders die wij in deze wijk begeleiden, hebben veelal een migratieachtergrond”, zegt Ellen Buysse van Inloopteam Nieuw Gent. “Soms met diploma’s die hier niet erkend zijn, zodat ze een veel slechter betaalde baan hebben dan ze zouden kunnen hebben. Maar ze willen die offers brengen, opdat hun kinderen het beter hebben. Het zijn doeners, veerkrachtig, maar ook kwetsbaar omdat ze de weg niet weten, omdat ze leven in ondermaatse woningen, met de continue stress van altijd alles alleen te moeten beslissen en alleen te moeten dragen.”
Na de kantooruren
Het Inloopteam Nieuw Gent aan het Rerum-Novarumplein heeft tussen negen en vijf een mooi aanbod voor maatschappelijk kwetsbare ouders. “Maar op dat moment kunnen deze ouders niet komen.” Alleenstaande werkende of studerende ouders kunnen daarom een afspraak maken buiten de kantooruren.
De moeders kunnen er dan terecht voor een kop koffie en een luisterend oor, hulp met hun papierwerk, of informatie. Het team zoekt mee naar een plek in de crèche of de vakantieopvang, naar psychologische ondersteuning voor de kinderen. Het helpt de kinderen in te schrijven voor hobby-activiteiten, en biedt eerste hulp bij huisvestingsproblemen. De moeders krijgen er begeleiding, op maat van wat zij nodig hebben.
Mentale ruimte
“Veel van deze moeders werken niet op woensdagnamiddag omwille van de kinderen”, zegt Ellen Buysse. Inloopteam Nieuw Gent organiseert daarom op die dag een ontmoetingsmoment, een tweede schakel in dit project voor alleenstaande (werkende) ouders dat de steun heeft van het Kinderarmoedefonds.
Een medewerker ontfermt zich over de kinderen, zodat de moeders een zeldzaam rustmoment voor zichzelf hebben. “Dat geeft hun eindelijk wat mentale ruimte”, zegt Buysse. “Ze zijn wel moe, dat merken we, maar enthousiast.” “Het lijkt iets kleins, maar het helpt”, vult Jamila aan. “De kinderen spelen terwijl ik praat met andere moeders. We hebben het ook eens over andere dingen dan de kinderen.” Ze snakt naar die flard tijd voor zichzelf.
Netwerk creëren
Via deze onthaalmomenten helpt Inloopteam Nieuw Gent deze moeders een sociaal netwerk te vinden. Leven in armoede isoleert, en dat is nog meer zo voor alleenstaande ouders. “We zoeken hoe deze moeders iets voor elkaar kunnen betekenen. We willen hen empoweren, zodat ze elkaar, ook buiten de werking, sociaal, emotioneel en praktisch ondersteunen, adviseren en helpen. We hopen dat dit lukt.”
Maar om hulp te kunnen vragen moet je je veilig voelen. Die vertrouwensband opbouwen, met de andere moeders en met het team, vraagt tijd. Dan vertelt Jamila plots over de ouder die ze hier ontmoette en die toevallig bij haar in de straat woont. “We hebben elkaars kinderen al opgevangen”, zegt Jamila. Ellen glundert.
“Je doet het goed”
Inloopteam Nieuw Gent gebruikt nog een andere ingang om het netwerk vorm te geven. In informatieve workshops met opvoedingsthema’s zoals tandhygiëne of slapen bij jonge kinderen wisselen de vrouwen ervaringen en tips uit. “Dat is onze filosofie: zij zijn expert wat hun kind betreft”, zegt Ellen. “We kunnen informatie geven maar de ouders leren vooral van elkaar. Ze merken zo dat zij niet de enigen zijn die met sommige dingen worstelen.”
De moeders worden op deze manier bevestigd in hun aanpak, het voedt hun vertrouwen dat zo vaak een deuk krijgt in een samenleving waar alleenstaande ouders nog te vaak met de vinger worden gewezen, zeker wanneer ze ook nog eens in armoede leven. “Zelfs officiële instanties durven ze niet altijd aanspreken, omdat ze het gevoel hebben dat er zo snel naar de ouder wordt gekeken als oorzaak van een probleem. Die boodschap – je doet het goed – is belangrijk.”
Altijd nuttige aan aangename paren
Met een vaste groep moeders organiseert het team ook tweewekelijks een activiteit op woensdag, en elke maand een groepsactiviteit op zaterdag. Afgelopen zomer trokken ze ook drie dagen naar de Ardennen. “Hun tijd is kostbaar. We proberen de activiteit daarom te koppelen aan iets nuttigs. We bieden een gezamenlijk ontbijt aan, we hebben hier een wasmachine en een droogkast zodat ze ondertussen de was kunnen doen.” Wie op woensdag komt krijgt groenten en fruit mee, zodat de kinderen een gezond tussendoortje hebben op school. Er is een tweedehandsmarkt voor kleding, speelgoed en schoolspullen.
Valkuilen
Het Inloopteam Nieuw Gent zorgt er altijd voor dat het iets extra’s biedt voor moeders die tot op het plein komen. “Maar we moeten wel vermijden om in de val te trappen van alles voor hen te doen, alles voor hen in te vullen en te organiseren. We willen deze moeders, die al overbelast zijn, zeker niet forceren om een engagement op te nemen. Maar met dit project willen we vooral ook zien waar de talenten van deze ouders zitten en hoe ze die kunnen benutten, voor zichzelf en voor de anderen. We willen onszelf overbodig maken, zodat ook na het eind van het project deze groep elkaar blijft vinden.”
https://www.kbs-frb.be/nl/single-parents-united